25 Ocak 2014 Cumartesi

Polyester sapan kullanım alanlar


Oldukça yaygın bir kullanıma sahip olan polyester maddesi günümüzde taşıma ve kaldırma işlemlerinde kullanılan halatların yapısına da katılabilmektedir. Zincir ve çelik halatların yanı sıra artık polyesterden üretilen halatlarda mevcuttur. Polyester maddesi petrol ürünlerinden elde edilir. Bu madde sentetik elyaf olarak da adlandırılır ve sentetik halat yapımında da kullanılmaya başlanmıştır. Polyester halatlar genellikle taşıma sırasında vinçlere bağlanan ve yardımcı ekipman olarak görev gören sapanların yapımında kullanılırlar. Tıpkı çelik sapanlar gibi polyester sapanlarda yük kaldırma ve taşıma konusunda sağlamlık açısından oldukça iyidirler.

Polyester sapanların kullanım kolaylığı açısından da önemli avantajları vardır. Kırışma ve bükülmeye karşı dayanıklıdırlar. Sürtünmeye uğradıklarında yapıları çelik halatlar gibi kolayca bozulmaz. Tabii ki polyester halatlarında belli kullanım koşulları vardır ve bu koşullara uyulduğu takdirde hem ürünün ekonomik ömrü uzayacak hem de iş ve can güvenliği açısından olumsuz sonuçların ortaya çıkması engellenecektir.

Yük kaldırılırken bağlanma şekline dikkat edilmelidir. Yükün ağırlık merkezi hesaplanıp sapan ağırlık merkezinin ortasından dik bir şekilde bağlanmalıdır. Birden fazla sapan kullanılıyor ise yükün ağırlığı tüm sapanlara eşit dağılmalıdır. Sapana zarar verecek yapıdaki yükler önce  koruyucu örtü görevi görecek plastik maddelerle kaplanmalıdır. Sapanın taşıma kapasitesini aşan yükler sapana bağlanmamalıdır. Sapanın vince bağlanması için kullanılan aletlerin seçimi doğru olmalıdır. Bu bağlama işlemi için mutlaka özel olarak üretilmiş ekipmanlar kullanılmalıdır. Sapan vince direkt olarak bağlanırsa yapısında hasarlar  meydana gelebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder