29 Ocak 2014 Çarşamba

Vinçlerde polyester sapan kullanımı

Sapanlar yükleri  kaldırmaya ve taşımaya yarayan genellikle vinçlere bağlanıp yardımcı eleman görevi gören aletlerdir. Sapanların üretildikleri malzemeye göre farklı çeşitleri vardır. Zincir sapan çelik sapan ve polyester sapan bu çeşitlerin en bilinenleri arasındadır. Çelik sapanlar çelik halatlara şekil verilmesiyle oluşturulurlar. Polyester sapanlar ise sentetik sapanlar olarak bilinirler. Bu sentetik halatlar yapı bakımdan iki  bölümden oluşurlar.

Polyester lifler, yine polyester liften oluşmuş  ana demetin etrafına sıkı ve birkaç kat örülerek sarılırlar. Ana demetin ve örgü kısımlarının tamamen polyester yapıdaki iplikten oluşması halatın her noktasında eşit mukavemet direnci olmasını sağlar. Polyester sapanlar nem tutma kapasiteleri çok düşük olduğundan paslanmaya karşı dirençlidirler. Bu sapanların en güzel özelliklerinden biride hafif ve kolay kullanımlı olmalarıdır. Polyester kullanımında dikkat edilecek bir nokta vardır. Polyester maddesinin sıcaklığı duyarlı bir madde olmasından dolayı polyester sapanlar yüksek sıcaklıklara maruz bırakılmamalı belirli sıcaklık değerleri arasında tutulmalıdırlar.

 Polyester maddesi  bazı kimyasal maddelerin etil alkol ile kondenzasyona uğraması sonucunda oluşan bir maddedir. Polyester maddesi için gereken kimyasallar ise taş kömürü katranından ya da petrolden üretilirler. Son zamanlarda polyester maddesinin  kullanımının yaygınlaşması petrol ürünlerinin bu alanda kullanımını artırmıştır. Polyester çok sağlam bir madde olup günümüzde bir çok maddenin yapımında hammadde olarak kullanılmaktadır. Bazı kumaş liflerinin üretimi, Film şeritleri, fotoğraf filmleri, hologramlar, bazı halılar, ve jet motorlarında aşınma contası olarak kulanım bun alanlara örnek verilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder