25 Ocak 2014 Cumartesi

Sapan çeşitleri ve polyesterin önemi

Polyester sapanlar  sapan çeşitlerinden önemli bir tanesi olup taşıma kaldırma işlerinde oldukça önemlidirler. Polyester maddesinin yük kaldırma işine yarayan sapan üretiminde kullanılması güvenlik açısından önemli bir gelişme olmuştur.

Polyester maddesi ilk olarak  1941 yılında ticari anlamda üretilmeye başlanmıştır. Bu madde petrol ürünlerinden elde edilmiştir.  Kullanımı başlarda çok fazla yaygın olmasa da elde edilişinin kolay olması dayanıklılığının yüksek olması gibi nedenlerle  hammadde olarak gittikçe daha yaygın kullanılmaya başlanmıştır. Polyester maddesinin kullanım alanları günümüzde oldukça geniştir. Su içtiğimiz pet şişelerin giydiğimiz kıyafetlerin yapısında bile polyester maddesi vardır. Polyesterin önemli kullanım alanlarından biri de sanayi sektörüdür. Yük taşımacılığı konusunda önemli bir yere sahip olan polyester liflerinden sentetik halatlar yapılmaya başlanmıştır. Polyester liflerinden  yapılan sentetik halatlarla polyester sapanlar üretilmiştir. Polyester sapanlar tıpkı çelik ve zincir sapanlar gibi yük taşıma ve kaldırma işlemlerinde vinçlere bağlanarak kullanılırlar. Kimyasal maddelere karşı dayanıklıdırlar. Islandıklarında çabuk kuruyabilme özelliğine sahiptirler. Bu sayede yıkanabilme özellikleri vardır. Kırışmaya karşı dirençlidirler. Çarpma bükülme sürtünme gibi durumlara karşı oldukça dirençli olduklarından kullanım güvenliği sağlarlar.

Polyester sapanlar her ne kadar çekme ve kaldırmaya  dayanıklı olsalar da kullanımlarında dikkat edilmesi gereken noktalar olabilir. Polyester maddesi ısıya karşı duyarlı olduğundan polyester sapanlar sadece belirli sıcaklık değerleri arasında kullanılabilirler. Bu değerler  -40 ve 100 derece aralığı olarak bilinir. Ayrıca sapana bağlanacak yük sapanın taşıma kapasitesini aşmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder